Västerviksmotorn – Bröderna Nilsson-motorn

”Bröderna Nilssons mekaniska verkstad låg nedanför gamla vattentornet och tillverkade råoljemotorer. Deras tändkulemotor är mycket känd. Den användes både i mindre fartyg och som motor i tröskverk och sågverk.” Text från den intressanta artikeln De tillverkade tändkulemotorn av Eva Johansson, Västerviks-Tidningen 2011-12-16.

”Den här hemsidan handlar om Nilssonmotorn eller Västerviksmotorn som den också kallas. Nilssonmotorn är en en- eller tvåcylindrig tvåtaktsmotor av tändkuletyp, dvs. antändningen av bränslet sker med en kulformad kropp, en s.k. tändkula, som är monterad över topplocket. Tändkulan värms upp med en blåslampa före starten och håller sedan temperaturen av den värme som alstras när motorn är igång.” Text från den fantastiskt fina hemsidan Nilssonmotorn där det finns mängder av intressant läsning och dokumentation, fina bilder, filmer och länkar.

IMG_6386

IMG_6494

Bilderna är tagna i Valdemarsvik 5/8 2012. Den sk Valdemarsviksrodden är en trevlig tillställning.

På YouTube finns mycket intressant att se och lyssna på om man är intresserad av gamla Västerviksmotorer. Här kan du höra båtbyggare Ragnar Jansson berätta på YouTube.7

Här är en film med en tändkulemotor Br Nilsson BA 4-5hk. YouTube

 

Det här inlägget postades i Båtar och skärgård. Bokmärk permalänken.