I Västerviks-Tidningen 9/1 2015 var en artikel om huset Rutsberg i Piperskärr utanför Västervik. Vilka levde på Rutsberg? Klicka på länken för att läsa artikeln och se bild på huset. Jag letade spår efter vilka människorna på bilden kunde tänkas vara. Kollade bl a syskon till Hilda Petersson i Christineberg i Blackstad, men hittade inga fakta som kan ha med Rutsberg att göra. Man behöver veta vilket år kortet är skickat, samt om det står något namn som underskrift.
Försökte då istället hitta bakgrunden till namnet Rutsberg, gården i Piperskärr som förr låg i Lofta socken, och det lyckades bättre. Jag började med att kolla husförhörslängderna. Det dyker upp i Husförhörslängden som Ruthsberg åren 1829-1835, den förste som bodde här var Jonas Persson, som flyttade hit från Enbacken 1825. Han är också ägare.
1841-1845 är ägaren Er.Sparre. En torpare Jonas Skön med familj bor på Rutsberg.
1845-1850 Lyder under Gräntzö. Nu dyker torpet Udden under Rutsberg upp.
1850- 1855 ”Brukas av Johannes Jansson i Enbacken”
1855-1865 ”Lyder under Gräntzö”
1877-1882 Ägare Gustaf Gabrielsson (Eriksson Sparre ) på Gräntzö. En stor mängd olika människor bor på Rutsberg under 1800-talet, jag redogör inte för dem här.
1882- 1937 Ägare familjen Fleetwood på Gräntzö. Torparen Anders Peter Andersson född 1833 i Törnsfall med en son bodde här. Torparen dog 1/5 1915. Efter det står ingen skriven på hemmanet.
På torpet Udden, som ligger under Rutsberg, bor sedan 1906 fiskaren Jonson, född 1844 i Loftahammar med fru och 4 barn, bla sonen Josef född 1881 som är fiskare. På Udden dör fiskaren Jonsson 1932, hustrun 1942. Sonen Josef bor sedan ensam på Udden och kallades av folk i trakten för ”Josef på Udden”. Han dog 1967 och var då skriven på Udden, Rutsberg 1:4. Jag minns honom väl, eftersom han rodde förbi vårt sommarstugeberg på lördagarna, iklädd mörk kostym och hatt. Han hade en otrolig snits på att ro snabbt med små arbetsbesparande roddtag, han blev säkerligen inte ens svettig. Han hade egna stigar i ljungen på berget, som vi barn aktade oss noga för att gå på, för att inte störa honom. Han kunde prata för sig själv, och ibland ställde han sig vid en speciell sten och höll tal. Tavlan nedan är målad från Udden eller Uddatorpet, som det också kallades. Kanske är det fiskaren Josef som är avbildad. Tyvärr kan jag inte se vad konstnären heter. Jag hittade tavlan, som är en oljemålning på duk, på Loppis för 100 kr ! Berget till vänster i bild är vårt gamla ”sommarstugeberg” – numera tyvärr söndersprängt och sönderbyggt. Mer om Rutsberg under bilden !
Hur kom det sig då att det hette Rutsberg? Jag kollade först i Ortnamnsregistret hos Institutet för språk och folkminnen. Där står det: Gård i Lofta socken. ”Anledningen till namnet okänt i bygden”. Jag kollade också i Claes-Göran Peterséns bok ”Socknar och gårdar i Tjust” : ”Rutsberg 1/16 skatte var ett torp under Stuverum. Det anges som mantalssatt 1880. 1896 är det en ensamgård med en lägenhet, Udden. Den senare var belägen på Lögarbergen, där roddklubben nu har sin anläggning”. Det kan jag bestämt säga är fel, eftersom jag vet att Uddatorpet (Udden) ligger nära Vedbergs holme, och jag kommer ihåg ”Josef på Udden”, och ser att han finns under Rutsberg i husförhörslängden. Flicknamnet Rut har jag aldrig sett som dopnamn i de här trakterna i början av 1800-talet. För säkerhets skull kollade jag databasen från Person- och lokalhistoriskt Forskarcentrum i Oskarshamn för åren 1600-1850. Det blir noll träff på förnamnet Rut.
Det slog mig att Ruthsberg kanske kunde härröra sig från ett efternamn. Jag kollade databasen från PLF igen och fick 2 träffar, Johan Ruth, controlleur och Lars Ruth, urmakare, båda i Västervik. Lars Ruth var född i Norrköping 1766 och hans far Anders Ruth var urmakare och klensmed. Lars Ruth dog 1820. Jag kollade hans bouppteckning i Arkiv Digital – och där står det längst upp: Gården och tomten No 4 och under det (oläsligt ord) Ruthsberg på Norrlandet. När Lars Ruths hustru Anna Helena Brask dör 1822 finns inte Ruthsberg med i bouppteckningen, så hon måste ha sålt det. Kanske till ”ägaren” Jonas Persson som flyttade från Enbacken till Ruthsberg 1825.
Så nu vet ni det, ni som numera bor på ”Solsidan” på Rutsberg – namnet kommer från 1700-talsurmakaren Lars Ruth ! Kanske någon ny väg kan döpas till Lars Ruths väg ? Fortsättning under bilderna.
Bilden nedan från Wikipedia.
Texten nedan är hämtad från artikeln Nu vet vi mer om Rutsberg i Västerviks-Tidningen 6/2 2015.
”Monika Andersson har talat med sin moster Ulla Petersson, som är född 1917. Hon visste en del om gården Rutsberg. Den låg inte där kapellet finns idag – utan lite längre bort där Rutsbergsgatan 21–23 finns i dag.– Hon berättade att man plöjde fälten vid gården med två oxar i början av 1900-talet, skriver Monika Andersson…
…Under Rutsberg fanns ett torp som hette Udden. Det låg lite längre upp i viken. Uddatorpet finns fortfarande kvar. I torpet bodde ”Josef på Udden” med sina föräldrar. Han hette Jonsson i efternamn och levde ända fram till 1967. Så länge hans mor levde hade de ett par kor som betade i hagen.– Vi som hade sommarstugor på andra sidan stengärdsgården kunde gå till ”Udden” och köpa mjölk på 1930-talet, minns Monika Andersson.
Fleetwood på Gränsö ägde det mesta av Rutsbergsområdet. När den sista torparen lämnat gården hyrdes huset ut till ”Guldsmedspelle” som hade guldsmedsaffär på Östra Kyrkogatan.”
Ja, det var historien om hur Rutsberg fick sitt namn och hur släktforskarnyfikenheten spiller över på andra områden som tex ”ortnamnsforskning” .