Vandring på Gamla kyrkogården

IMG_7073Igår, på alla Helgons Dag,  hade Västerviks församling och Kyrkogårdsförvaltningen  ordnat rundvandring på Gamla kyrkogården. Ett 40-tal personer  deltog. På rundvandringen berättade Göran Svensson, arbetsledare på kyrkogården, och Rose-Marie Möller om kyrkogårdarnas historia i Västervik, och om intressanta personer som ligger begravda på Gamla kyrkogården.

Göran Svensson berättade om den bevarandeplan som han gjort för kyrkogården, och hur kyrkogårds-förvaltningen tänker kring förnyandet av kyrkogården. Man vill fortsätta använda Gamla kyrkogården,så att den inte blir ett ”museum”, men man vill också skydda gamla och intressanta gravar och gravvårdar , för personer som varit viktiga för Västervik, gravvårdar som visar hantverksskicklighet eller tex yrken som inte finns längre. 

Göran Svensson, arbetsledare på kyrkogården, guide på rundvandringen  och Rose-Marie Möller, guide på rundvandringen.
IMG_7062
Rose-Marie Möller gjorde en intressant exposé över olika människoöden som är knutna till Gamla kyrkogården. Hon berättade bl a om Ellen Key, Ada Rydström, Seth von Konow, Albert Tenger, Knut Jern, Wilhelm Goldkuhl, Gottfrid och Evald Kallstenius, Tore Holm, Emil Häggblad  och många andra. Tack för en intressant rundvandring !
En liknande text som ovan samt bilderna är inskickade till Västerviks-Tidningen och publicerade under  Personligt – Rundvandring på Gamla kyrkogården. Jag ska återkomma här på hemsidan till några av de intressanta  personerna som vi fick höra talas om på rundvandringen.
Det här inlägget postades i Kyrkogårdar, Västervik. Bokmärk permalänken.