När vi seglade till Höga kusten sommaren 2008 hörde vi talas om en norrländsk tradition som vi ville införa här i Tjust. Sista lördagen i augusti är det Lyskväll på stora delar av norrlandskusten. När augustimörkret faller tänds allt fler lyktor och marschaller , och även eldar längs stränderna, som ett lite vemodigt farväl till sommaren. Samtidigt har man fest, som kan vara allt från anspråkslösa knytkalas till stora stadsfestivaler. I många fiskekapell har man ljusmässa.
Traditionen kom till norrlandskusten från Finland, där det kallas Lysnatta, Stugsista, ”villaavslutning” eller ”veneziansk afton”. I folkmun hette det förr att seden tagits hem av de sjömän som seglat på de sju haven, och sett karnevalen i Venedig, och de glimmande facklorna som speglat sig i vattnen där. I början av 1800-talet firandes ”venezianska aftnar” i St Petersburg och Helsingfors, med fest, lyktor, brasor, fyrverkerier, sång och musik. Seden spred sig över Finland, men dog sedan ut, utom i norra Österbottens kusttrakter. Där blev den kvar och har sedan spridit sig igen. Nu handlade det om att man stängde sina ”sommarvillor” (sommarstugor), eldade upp gammalt skräp vid stränderna och ordnade en fest med grannarna på det som var kvar i skafferierna av mat och dryck. Traditionen kom till Sverige från Finland 1967 genom Västerbotten-kurirens redaktör Bertil Olsson som uppmanade läsarna att ta farväl av sommaren på samma sätt som man gjorde på andra sidan Östersjön.
Traditionen med Lyskväll finns bl a på Hälsingekusten, i Söderhamn och Gävle ( där tänds 5000 marschaller !) och ner till Uppland och Roslagen, Hjälmaren, Mälaren samt Siljan, Orsasjön och Dellensjöarna. Att Lyskvällen sprider sig runtom i Sverige råder det ingen tvekan om. Från 2010 har vi firat vi Lyskväll sista lördagen i augusti, med ett 20-tal marschaller och kräftor, så därmed får man säga att Lyskvällen är introducerad i Misterhults och Tjust skärgårdar. Det vore fantastiskt kul om fler ville haka på till nästa år. Tänk bara på brandfaran och att skärgårdens slipade hällar inte tål att eldas på, om du tänker fira Lyskväll ute i skärgården!