Ostkakans Dag 14 november

File:Ostkaka.jpgOstkaka är en svensk maträtt och dessert med anor från 1600-talet.Den är baserad på ostmassa som gräddas i ugn och huvudingredienser är mjölk, vetemjöl och ostlöpe. Ostkaka tillverkas genom att mjölk ystas med ostlöpe och ostkakans speciella konsistens uppstår när kaseinet i mjölken koagulerar. Den äldsta och kanske mest kända ostkakan är den småländska.File:Smålands bästa ostkaka.jpg

Småländsk ostkaka brukar förutom huvudingredienserna innehålla: sötmandel, bittermandel, ägg, grädde och strösocker. Småländsk ostkaka äts ofta ljummen med sylt och vispad grädde, men kan även ätas med till exempel mjölk eller glass. Den är en självklarhet på det småländska julbordet. Förr när det vankades storkalas i Småland bidrog varje gästande familj med en maträtt. Då var det vanligt att någon familj hade med sig ostkaka, för det innebar status samtidigt som den räckte till många gäster.Ett sådant kalas skildras i Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga. Text och bilder från Wikipedia. Texten är avkortad.

Läs mer på Ostkakans Vänners hemsida eller om  Frödinge Mejeris ostkaka.

 

 

Det här inlägget postades i maträtter och recept. Bokmärk permalänken.