Händelöp-dagen 2014

Idag har det varit Händelöp-dagen – det är årligt återkommande. Mycket trevligt och genuint arrangemang – bra parkering som var gratis, mycket fint hantverk fanns att titta på och köpa, trevlig kaffeservering och så de himmelskt goda strömmingsburgarna – bara de är värda ett besök. Missa inte Händelöp-dagen ! Tack till arrangörerna – Måtte Händelöp-dagen aldrig bli kidnappat av någon ”event-ansvarig”!

Här finns även en aktiv Damklubb som består av 28 bofasta och sommarboende. Damerna ordnar tillsammans med bysamfälligheten varje sommar en skärgårdsdag, Lördagen i vecka 28. Då kommer många hantverkare från närbelägna orter och det går att köpa rökt fisk, lotter, servering av fiskburgare, kaffe, glass, korv med bröd m.m”  Citat från Händelöps Hemsida. Klicka på länken och läs mer !

IMG_8182

Båten ovan är byggd av Anders Magnus Nilsson på Händelöp ca 1920.

IMG_7926

Här nedan citerar jag ur artikeln Händelöp – skärgårdsidyll med dramatisk historia av Lotta Gometz i Västerviks-Tidningen 14/6 2011.

”Den första som bodde på ön ska ha varit en man vid namn Peder. Vad han hette mer än så är oklart. Men enligt gamla bevarade dokument ska han ha slagit sig ner på platsen år 1570 och började då att betala arrende till kronan/staten som ägde marken vid den här tiden.

– Han betalade i form av saltad och torkad fisk av diverse slag samt en tunna ål om året, berättar Ulla.

År 1677 – då två familjer bodde på Händelöp – inträffade något traumatiskt både för stadsborna och de boende på ön. En dansk/hollänsk flotta seglade in till Västervik och brände ner hela staden. På tillbakavägen seglade de förbi Händelöp och brände ner bodar, redskap och hus även här. Dessutom tog vandalerna med sig djuren som familjerna hade, för att ha som proviant på resan.

– Förmodligen gömde sig öborna i skogen när våldsverkarna härjade. Sedan flyttade de till Åldersbäck där de fick bo tillfälligt under ett års tid innan flytten gick tillbaka till Händelöp igen. När familjerna återvände blev de befriade från skatt under fem års tid för att ha chans att komma igen och bygga sig nya hem.

1719 friköptes Händelöp av tre familjer med familjefäderna Lars Matsson, Johan Uddesson och Olov Nilsson i spetsen.- Många som bor här i dag härstammar från dem. Särskilt Lars Matsson är stamfader till många. Mina barnbarn tillhör exempelvis elfte generationen som bor kvar här, och de är släktingar till Matsson.

Så småningom steg befolkningsantalet på Händelöp vars invånare i huvudsak har levt på fiske och i viss mån jordbruk. 1940 bodde det omkring 100 personer i byn men i dag har alltså siffran sjunkit till hälften trots att det byggdes en bro mellan ön och fastlandet i början av 60-talet.”  Läs hela den intressanta artikeln genom att klicka på länken ovan.

IMG_7883

Anders Magnus-bygge på väg in…

IMG_7946

IMG_8081

Kön var tidvis lång till de fantastiskt goda strömmingsburgarna…

IMG_8091

Här byggde Anders Magnus Nilsson båtar – välkända och berömda, och med sitt alldeles speciella stuk,  många finns fortfarande kvar. Här kan du se några båtar byggda av Anders Magnus Nilsson.

IMG_8096

IMG_8112

Durspels-smederna från Ankarsrum spelade gamla bitar…

IMG_8158

Närmare 2 000 människor var i dag på den årliga Skärgårdsdagen i Händelöps by, enligt Frida Wickström i artikeln Skärgården för en dag i Västerviks-Tidningen 12/7 2014

IMG_7988

IMG_8123

IMG_8139

 

Det här inlägget postades i Båtar och skärgård, Västervik. Bokmärk permalänken.