Ukna med vackra Uknadalen

”Ukna (uttalas uckna) är en småort i Västerviks kommun och kyrkby i Ukna socken, Kalmar län, hade 110 invånare 2005. Ukna ligger i Tjustbygden i nordöstra Småland. Trakten kännetecknas av Uknadalens sprickdalsstråk som utmynnar i Storsjön och fortsätter mot Syrsan i Västra Eds socken.

Mycket talar för att Uknadalens sjösystem och Syrsan varit en urgammal färdväg och transportled mellan havet och trakterna runt Linköping. Uknadalen har en speciell geografi, med sina höga bergväggar och anses som en vacker bygd att besöka. Söder om Ukna finns Stenebo gruvor. Dessa järnmalmsgruvor som ibland benämns Ukna eller Nämåsa gruvor, består av 12 stycken gruvor och skärpningar. Stollgången är öppen för besökare. Den går ett hundratal meter in i berget, och mynnar vid ett vattenfyllt schakt.

Ukna socken har medeltida ursprung. Vid kommunreformen 1862 övergick socknens ansvar för de kyrkliga frågorna till Ukna församling och för de borgerliga frågorna till Ukna landskommun. 1931 utbröts en del av församlingen och landskommunen till Överums församling och landskommun (hemmanen Överström nr 1-2, Hyllela nr 1-4 samt lägenheten Ukna järnvägstomt 6 och Obbentorp 1). Landskommunen inkorporerades 1952 i Uknadalens landskommun varifrån denna del 1971 uppgick i Västerviks kommun.

 

File:Ukna kyrka old1.jpg

Socknen har tillhört samma fögderier och domsagor som Norra Tjusts härad. De indelta soldaterna tillhörde Kalmar regemente, Sevedes kompani och Andra livgrenadjär-regementet, Tjusts kompani.

De sex indelta båts-männen tillhörde Tjusts båtsmanskompani. Ovan en bild på Ukna kyrka.” Text och bild från Wikipedia. Här är en länk till Ukna hembygdsförenings hemsida. Läs mera på Uknadalen.se och på Ukna sockens intresseförening.

Det här inlägget postades i Ukna. Bokmärk permalänken.