Tore Holm – en av Sveriges mest framgångsrika olympier någonsin

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA”Tore Holm, född 1896 och död 1977, var en svensk båtkonstruktör och seglare. Tore Holm var född och uppvuxen i Gamleby; hans far var Knut Holm som grundade Knut Holms Yachtvarv i Gamleby. Tore Holm första båt som han undertecknade med eget namn var skärgårds-kryssaren Mayflower, en skärgårds 55:a byggd 1919.

Tore Holm ritade flera framgångsrika 6mR och skärgårdskryssare och var själv en god seglare med flera medaljer. Brodern Yngve Holm drev också varvsverksamhet men är mindre känd.”

 

Bilden ovan visar 5½ Lindagull konstruerad av Tore Holm och byggd 1950 på Westins varv i Mönsterås för Dr Einar Ekholm i Eksjö. Skrov i honduras-mahogny och teakdäck, numera däck i oregon pine. Bilden privat.

Tore Holms OS medaljer i kappsegling: 1920 i Antwerpen ,1928 i Amsterdam, 1932 i Los Angeles, 1936 i Berlin,1948 i London.” Text /OS-fakta från Wikipedia

” Tore Holms Yachtvarv. Varvet startades av Tore Holms Pappa, Knut Holm, vid sekelskiftet 1900. Verksamheten växte snabbt och inriktades främst på skärgårds-kryssare och R-yachter. Under andra världskriget byggde man dessutom, som så många andra träbåtsvarv, minsvepare och båtar till marinen.

Knuts bägge söner, Yngve och Tore blev tidigt medarbetare vid varvet som konstruktörer, dessutom kappseglade de varvets båtar. Tore utbildade sig till civilingenjör på KTH och blev den som signerade ritningarna eftersom man då kunde ta mer betalt än om Yngve eller Knut ritade. Med två guld, ett silver och tre brons på fem olympiader är Tore Holm dessutom en av Sveriges mest framgångsrika olympier någonsin.

I början av 1920-talet flyttade Yngve till Stockholm och blev varvschef på Hästholmsvarvet. Tore blev kvar i Gamleby och i början av 1930-talet tog han över varvsverksamheten från fadern. Han drev sedan varvet fram till 1967. Bland Tore Holms mest kända konstruktioner finns skärgårdskryssaren Britt-Marie, r 6:orna Bissbi och May-Be, samt Int. 8:orna Wanda och Ilderim.

Även brottstycken av handlingarna från varvet finns kvar. Även om handlingar finns från slutet av 1930-talet till mitten av 1960-talet så ligger tyngdpunkten på 1940-50-talen. Inga serier är kompletta.” Text från Riksarkivet.

IMG_5960På Tjustforum finns intressanta och innehållsrika artiklar om Tore Holm och Knut Holms Yachtvarv  skrivna av Georg Lowejko. Där finns det många bilder att titta på. Man kan också läsa om Tores syster Magda ”Trots att Magda var flickan i familjen och pappas ögonsten så krävdes det av henne att hon seglade perfekt liksom sina bröder. Därmed kom hon att bli en av pionjärerna inom kvinnoseglingen med kvinnlig besättning. Men det var inte inom seglingen som Magda rönte sina största framgångar utan hon fick realisera sin fars dröm om en karriär på teatertiljan.” Läs resten av artikeln 

På Gamleby Hembygdsförenings hemsida finns en lång och intressant artikel om Knut Holm av Georg Lowejko

Sjöhistoriska Museets hemsida kan man söka på ”Tore Holm” och får då 346 träffar på foton, 308 ritningar och 3 föremål.

”Eva Berglund Thörnblom på Sjöhistoriska museet ska skriva en bok om Tore Holms Yachtvarv i Gamleby. Läs mera i artikeln Vem vet något om Holms varv? i Västerviks-Tidningen 13/9 2013.

Bilden ovan th är privat och visar familjen Holms grav på Västerviks Gamla kyrkogård. Jag är inte släkt med familjen Holm.

Bilden nedan visar th  skärgårds-30:an Salome konstruerad av Knut Holm, byggd 1925 på Knut Holms Yachtvarv i Gamleby. Bilden är tagen ca 1959. Salome riggades senare ner till 22:a. Båten tv är draken Violet II byggd ca 1938-1939 på ett västkustvarv. Bilden privat.

DSCF1109

Det här inlägget postades i Båtar och skärgård, Gamleby. Bokmärk permalänken.