Marknad i Västervik på dagen för 100 år sedan !

Marknaden – i Västervik kallat ”marken” hålls alltid tredje onsdagen i oktober månad. Hur länge det varit så vet jag inte i skrivande stund, men av en slump hittade jag en beskrivning av marknaden i Västervik i Västerviks Veckoblad 21 oktober 1914. ”Väderleken var ej vidare treflig, mulet och blåsigt med 7 a´8 värmegrader” skriver skribenten. Färsk ål kostar 1 krona kilot ! Intressant att notera är att ångfartyget Skärgården avgick från Klintemåla tisdagen den 10 oktober, och plockade upp passagerare i Solstadström, Blankaholm, Flivik och Lindnäs.

Marknadsnöjena var också karameller och ballonger – där har inte ändrats något på 100 år – och teater- och biograf-föreställningar. Ordningen var ”den bästa”, man hade varit förutseende och stängt både krogar och spritvarumagasinet samt bryggeriernas ölförsäljning redan på tisdagen.

I tidningen Våra Rötter nr 3/2013 berättas om ”ofärdige” Ville Svan som bla spelade på marknader för att kunna tjäna några slantar.”Ville hade ett enradigt dragspel med två baser som han kunde spela gamla bitar och visor på. Eftersom vänstra handen var vriden, fick han trä in den med hjälp av den friska handen. Men han kunde inte basa med fingrarna utan satte tändstickor mellan klaffarna och det gick faktiskt riktigt bra att spela på det viset. Han brukade gå till marknaderna i Gamleby och Västervik och spela för att få en slant, men det var inte alltid som det gick så bra med förtjänsten. När Arvid var 17 år, hade han köpt en cykel och då var det lätt för honom att besöka marknaden i Västervik. När han kom till kreatursplan vid Norrtull, stod Ville där och drog på sitt klaver. Han hade då gått den långa vägen hemifrån tidigt på morgonen. Han hade fått några kopparslantar och ett par tioöringar i en liten pappask. Arvid stannade och lade i en krona i pappasken och förklarade hans belägenhet för de förbipasserande En del sade ett glåpord men många gav slantar. Det blev nog det mesta han någonsin fått.” Läs hela den intressanta artikeln Ville Svan – ett människoöde av Karin Hallberg.
bild(6)-001

bild(10)

bild(5)-001bild(4)-001bild(29)bild(3)-001

Det här inlägget postades i Västervik. Bokmärk permalänken.