Fanns det en pestkyrkogård på Västra Eknö ?

På Västra Eknö söder om Västervik har ett skelett hittats i ett grustag. Västerviks-Tidningens Eva Johansson skriver: ”Troligen är fyndplatsen en pestkyrkogård från tidigt 1700-tal. Det menar arkeologen Michael Dahlin, som besökt platsen. Pesten härjade i Västervikstrakten från 1710 och ett par år framåt.

Skelettet är ett kvinnoskelett. Det som tyder på att det kommer från den här tiden och en kyrkogård är fynden på platsen. Här hittades bland annat kistspikar och en hyska (ett spänne) av en modell som var vanlig på kvinnokläder i början av 1700-talet.

–Enligt en sägen ska detta vara platsen för en pestkyrkogård. Människor från både Västrums och Misterhults socken kan vara begravda här, säger Michael Dahlin. Pestkyrkogårdarna las på otillgängliga platser för att få dem så långt bort som möjligt. Men det skulle vara vigd jord för att inte komma till helvetet. Begravningen skulle ske snabbt, helst direkt i gångkläderna, för att undvika att smittan spreds.

Han har tagit hjälp av släktforskare för att hitta uppgifter om döda på Västra Eknö vid den här tiden, men inget har hittats som löser mysteriet.” Läs hela artikeln ”Skelettet från Västra Eknö ska undersökas i höst” i Västerviks-Tidningen 20/8 2013. Bilden nedan privat.

.DSCN8165

Det här inlägget postades i Båtar och skärgård, Kyrkogårdar, MIsterhult, Västrum. Bokmärk permalänken.