Byggnader i Västervik – S:ta Gertruds Kyrka, prästgård och klockaregård

IMG_1898

S:ta Gertruds Kyrka

IMG_0568När Erik av Pommern flyttade Västerviks stad från Gamleby till nuvarande plats invid Stegeholms slott, gav han staden ett nytt privilegiebrev 1433 där han bland annat gav ett års skattefrihet för byggande av denna kyrka. Den blev färdig i slutet av 1450-talet och bestod då av koret med sakristia och långhuset fram till pelarparet närmast orgelläktaren. Det var en stor kyrka för en liten stad, men det var status för städer att ha stora och fina kyrkor så man tog till ordentligt. Det dröjde 200 år innan staden vuxit ur kostymen och måste bygga till kyrkan. Text från Wikipedia.

IMG_1904”Det är ett under att S:ta Gertruds kyrka ännu står kvar. Redan år 1805, vid en biskopsvisitation, ville biskopen i Linköping Jacob Axel Lindblom, då nyligen utnämnd till ärkebiskop, riva den gamla kyrkan och istället bygga en ny på samma plats. Den gamla kyrkan saknade värdigt utseende, smak och rymlighet, som husets ändamål krävde. Biskopen uppmanande dessutom församlingen att inte underhålla kyrkan utan att istället samla in pengar till en ny kyrka. Men Västerviksborna gjorde motstånd i 100 år till.” Texten från den fina boken Kyrkorna i Tjust av Leif Rosenblad. 

S:ta Gertruds kyrka avkristnades när den nybyggda S:t Petri kyrka invigdes 1905, och användes till sädesmagasin. Tursamt nog revs den inte, och snart började man arbeta för att kyrkan skulle återinvigas, vilket skedde 1933, i samband med att Västervik fyllde 500 år. Läs mer om kyrkan, och se bilder från interiörer i inlägget Julotta i S:ta Gertruds Kyrka.

IMG_1935IMG_0786Till höger ses en bild på prästgården. Där har nu Västerviks församling olika sorters verksamhet, och i juli brukar det vara café där det serveras kaffe och våfflor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0791

IMG_1881

Prästgården från gårds-sidan(till hö) Här kan du läsa en artikel från Västerviks-tidningen 2003 om renoveringen Sivers imponerad av ”stadens sköna pastoratshus”

 

 

Bland husen runt kyrkan kan  också nämnas Klockargården       ( i privat ägo). Bild tv.

Det här inlägget postades i Kyrkor, Präster, Västervik. Bokmärk permalänken.